გასტროლების მორიგი ეპიზოდი “მორიგი” სულაც არაა — ამ ვიდეოში დიმიტრი რჩეულიშვილი მასტერშეფის გამარჯვებულთან, ნინო ვარშანიძესთან ერთად რესტორნის ნაცვლად, “სათიბეს” ეწვია და ნამდვილი საახალწლო ნადიმიც მოაწყო.
ნინო და დიმიტრი ამ ეპიზოდში საახალწლო ვახშამს ამზადებენ ნაცნობი ინგრედიენტებით, თუმცა — ორიგინალური მეთოდებით. საღამოს კი მასპინძელთან ერთად მყუდრო გარემოში, სანთლებითა და დეკორაციებით გაფორმებულ საახალწლო სუფრასაც მიუსხდებიან და სათიბეს ახალ ინიციატივაზე და შეფების ექსპერიმენტულ კერძებზეც ისაუბრებენ.
სათიბე ირაკლი გაფრინდაშვილის პროექტია ორბეთში. ამ ვიდეოში ნახავთ, თუ როგორ გამოიყურება ახლა ერთ დროს ცარიელი მინდორი, სადაც მასპინძელი მთელი სოფლის განაშენიანების გეგმაზე მუშაობს.
ახლა სათიბეში, სახელოსნოსთან ერთად, ფურნეც დგას, დეკემბრიდან კი მისი მასპინძელი “ლხინის” სერიებს აწყობს, იწვევს სხვადასხვა შეფ-მზარეულს და ერთი მაგიდის გარშემო აერთიანებს სრულიად უცხო ადამიანებს სასიამოვნო მომენტების გასაზიარებლად. რაც მთავარია, სუფრას არასდროს აკლდება ნატურალური ღვინო და ჯადოსნური განწყობა.
დიმიტრი და ნინოც ერთ-ერთი პირველები არიან, ვინც სათიბეს სამზარეულოში “ცეცხლს ანთებენ” და საახალწლო კერძებს ამზადებენ.
საახალწლო მენიუშია: პური, ქართული ყველის დაფა, პომიდვრის სალათა, სხვადასხვა გარნირი, ტკბილი კარტოფილის პიურე, მთავარი კერძი — ღორის გამომცხვარი მუცელი და განსაკუთრებული დესერტები: ბადაგში მოხარშული გოგრა და ალუბლის ცხელი ღვეზელი.
ვიდეოში ამ ყველაფრის მომზადების პროცესსაც ნახავთ, ხოლო მთავარი კერძის, ღორის ხორცის ხრაშუნის “საიდუმლოს” თავად შეფი, ნინო გვიმხელს.
“საინტერესო გამოცდილებაა, თითქოს, ექსპერიმენტში ვიღებ მონაწილეობას, ან კინოში ვარ. ვფიქრობ, ეს საჭმელიც უნდა იკითხებოდეს კიდეც”, — ამბობს მასპინძელი, ირაკლი გაფრინდაშვილი, ამიტომ ჩვენც მის რჩევას დავუჯერებთ და საახალწლო სუფრის ყველა კერძის რეცეპტს აქვე გაგიზიარებთ:
პური
ინგრედიენტები:
- ფქვილი – 500 გრ
- თბილი წყალი – 350 გრ
- საფუარი – 5 გრ
- მარილი – 3გრ
მომზადების წესი:
დიდ ჯამში ჩაყარეთ ფქვილი. ფქვილში ხელით გააკეთეთ ღრმული და შიგ ჩაასხით თბილი წყალი. დაუმატეთ საფუარი და მარილი. ნაპირებიდან ფქვილი ნელ-ნელა შეურიეთ წყალს და მოზილეთ ერთგვაროვანი ცომი. ცომს თავზე გადააფარეთ თბილი ნაჭერი და ასაფუებლად დადგით თბილ ადგილას.
ამოფუებული ცომი ჩაზილეთ ფქვილიანი ხელებით და დადგით კიდევ 10-15 წთ. გამოცხობის წინ ამოიღეთ სასურველი ზომის გუნდები. გააბრტყელეთ თითოეული გუნდა, მიეცით სასურველი ფორმა და გამოაცხვეთ ღუმელში 250 გრადუსზე 7-8 წუთი.
პომიდვრის სალათა
ინგრედიენტები:
- ჩერი პომიდორი
- ხახვი
- რეჰანი
- ოხრახუში
- ქინძი
- კახური ზეთი
- ყურძნის ძმარი
მომზადების წესი:
წვრილად დაჭერით პომიდორი, ხახვი, წიწაკა და დაამატეთ კახური ზეთი და ძმარი. შეაზავეთ მარილით და ამოურიეთ. მწვანილს ხელით მოაძვრეთ ფოთლები და მოაყარეთ ზემოდან.
ყველის დაფა
თქვენი გემოვნებით, დაალაგეთ ნებისმიერი ყველი დაფაზე და გააფორმეთ.
პაშტეტი ცხარე მანდარინის ჯემით
ინგრედიენტები:
- ქათმის ღვიძლი
- ხახვი 1 ც საშუალო
- ნიორი 2 კბილი
- სტაფილო 1 ც
- კარაქი 100 გრ
- მარილი
- პილპილი
- მანდარინი 500 გრ
- შაქარი 250 გრ
- დაღერღილი წიწაკა – 2 მწიკვი
მომზადების წესი:
ღვიძლი დაამუშავეთ და გაწმინდეთ ზედმეტი ნაწილებისგან, ჩაყარეთ ჯამში და დაასხით რძე ისე, რომ დაიფაროს და დატოვეთ 20 წუთი. ხახვი და ნიორი მოიყვანეთ დარბილებამდე, დაუმატეთ გადაწურული ღვიძლი და მოშუშეთ. დაუმატეთ ერთი ცალი სტაფილო, დაასხით 100 გრ წყალი და 100 გრ ღვინო, დააფარეთ თავზე და სანამ არ მომზადდება, მოშუშეთ.
შემდეგ გადაიტანეთ ბლენდერში, დაუმატეთ 100 გრ ცივი კარაქი, შეაზავეთ მარილით და პილპილით და დააბლენდერეთ.
მანდარინი მოხარშეთ ისე, რომ დარბილდეს. შემდეგ ხელის ბლენდერით დააბლენდერეთ, გადაიტანეთ ქვაბში დაამატეთ შაქარი და დაღერღილი წიწაკა. დაბალ ცეცხლზე ადუღეთ, სანამ არ შესქელდება.
გადაიტანეთ პაშტეტი ჭურჭელში და ზემოდან ჯემი გადაასწორეთ. მოახეხეთ ლაიმის ცედრა და პაშტეტიც მზადაა.
მწვანე ლობიოს გარნირი
ინგრედიენტები:
- მწვანე ლობიო – 0.5 კგ
- ნიორი – 2 კბილი
- კარაქი – 100 გრ
- ლიმონი – 1 ც
- მარილი
მომზადების წესი:
მწვანე ლობიო მოწალეთ და ნიორში და კარაქში მოიყვანეთ უცბად. შემდეგ მოაწურეთ ლიმონის წვენი და შეაზავეთ მარილით.
ღორის მუცელი, ტკბილი კარტოფილის პიურეთი და ჩიმიჩურის სოუსით
ინგრედიენტები:
- ღორის მუცელი 2-3 კგ
- ტკბილი კარტოფილი 1 კგ
- კარაქი 100 გრ
- ოხრახუში 40 გრ
- წითელი წიწაკა 1 ც
- ძმარი 1 სუფრის კოვზე
- ზეითუნის ზეთი 100-150 გრ
- მარილი
მომზადების წესი:
50 გრ მარილი გახსენით დაახლოებით 1 ლიტრ წყალში. ღორის მუცელი ჩადეთ მარილწყალში კანის მხრიდან და შედეთ ღუმელში დაახლოებით 1.5 საათი. წყალი უნდა ფარავდეს მუცელს დაახლოებით ნახევრამდე.
პერიოდულად შეამოწმეთ, რომ არ დაიშროს და საჭიროებისამებრ, დაამატეთ წყალი.
შემდეგ ამოატრიალეთ ღორის მუცელი, დარჩენილი წყალი გადაასხით და 30 წუთის განმავლობაში კანის მხრიდან კარგად მობრაწეთ. კანის მხრიდან უნდა გახდეს ხრაშუნა.
ტკბილი კარტოფილი დაჩხვლიტეთ ჩანგლით, შედეთ ღუმელში დაახლოებით 1.5 საათის განმავლობაში, რომ კარგად დარბილდეს. ტაფაზე დადეთ კარაქი და დაწვით, იქამდე, სანამ არ გაყავისფრდება და თხილის არომატს აუშვებს. გააცალეთ კანი კარტოფილს და დააბლენდერეთ დამწვარ კარაქთან ერთად. შეაზავეთ მარილით.
სოუსისთვის ძალიან წვრილად დაკეპეთ წითელი წიწაკა და ოხრახუში, დაასხით ძმარი და ზეითუნის ზეთი, შეაზავეთ მარილით.
გოგრა ბადაგში
ინგრედიენტები:
- გოგრა 2-3 კგ
- ბადაგი 3 ლიტრი
- ანისის ვარსკვლავი – 2-3 ც
მომზადების წესი:
გოგრა დაჭერით სასურველ ზომებზე. რაც უფრო პატარა ნაჭრებად დაჭრით, მით უფრო მალე მოიხარშება. დაასხით ბადაგი და მოხარშეთ იქამდე, სანამ არ დარბილდება. ამოიღეთ გოგრა და ბადაგი აადუღეთ ისე, რომ მიიღოთ სიროფის კონსისტენცია.
დადეთ ბადაგი თეფშზე, მოასხით ზემოდან ბადაგის სიროფი და მოაყარეთ თხილეულობა.
ალუბლის ღვეზელი
ინგრედიენტები:
- ფქვილი – 300 გრ
- კარაქი – 200 გრ
- ცივი წყალი – 100 გრ
- მარილი-მწიკვი
- გაყინული ალუბალი – 1 კგ
- ცოცხალი ალუბლის პიურე – 200 გრ
- სიმინდის სახამებელი – 4 ს.კ.
- შაქარი – 100-150 გრ
მომზადების წესი:
ფხვიერი ცომისთვის, ფქვილი ჩაყარეთ ჯამში, ჩაასხით წყალი დაუმატეთ კარაქის ცივი პატარა კუბები და მოზილეთ. გადაახვიეთ შესაფუთ ცელოფანში და შეინახეთ მაცივარში დაახლოებით 30-40 წუთი, რომ დაისვენოს ცომმა.
ალუბლის პიურე მოათავსეთ ქვაბში, დაამატეთ შაქარი გემოვნებით. გაითვალისწინეთ, რომ ცომში ფხვიერი არაა შაქარი და შიგთავსი ოდნავ ტკბილი თუ გამოვა, უკეთესია რომ დააბალანსოს. წყალში გახსენით სახამებელი და ნელ-ნელა შეურიეთ, რომ შესქელდეს, აუცილებლად უნდა წამოდუღდეს მასა, რომ ნახოთ, შესქელდა თუ არა. შესქელდება თუ არა, ჩაყარეთ ალუბალი, კიდევ ერთხელ ოდნავ წამოადუღეთ და გადაიტანეთ ჯამში, რომ გაგრილდეს.
ფორმაში ჩააკარით ცომი ერთ დონეზე, თანაბრად, ჩაასხით ალუბლის მასა და ზემოდანაც დაადეთ თანაბრად გაბრტყელებული ცომი. ბოლოები მოუკარით ხელით. ზემოდან დაჩხვლიტეთ ჩანგლით და შედეთ ღუმელში 180 გრადუსზე, 40-45 წუთის განმავლობაში.
ბედნიერ ახალ წელს გისურვებთ!
იხილეთ საახალწლო ეპიზოდის ფარგლებში თქვენთვის მომზადებული SOLO Visa ბარათის შეთავაზებები ბმულზე.